Wymieniać, czy wygłuszać?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pietrass23
    Drive
    • 2010
    • 42

Zamieszczone przez Andy90
    Singer Pirate Lorry ? ciekawe ;p
    Tak nazwał ten samochód ktoś na forum motoryzacyjnym Tesli:

Piracka flaga została doklejona przez kogoś....
    Tak naprawę to jest Singer 9HP 1935-Autogiro. Samochód eksploatowany w Hiszpanii przez sieć cateringową VIENACAPELLANES.
    Tak wyglądał naprawdę:

[ Dodano: Pon 19 Kwi, 10 00:48 ]
    Trzy (tylko!) takie samochody dostawcze zostały wyprodukowane w 1935 roku, w oparciu o podwozie i silniki samochodów Singer 9 HP. Nadwozie pojazdu zostało całkowicie ręcznie wykonane w pracowni Pablo Fernandeza Diaza w Madrycie, budowniczego prototypów helikoptera (stąd nazwa "autogiro")- Juana de la Cierva.

[ Dodano: Pon 19 Kwi, 10 01:02 ]
    No, to teraz taka ślicznotka:

Skoda Fabia II Combi FL
    CAYC 1.6 TDI CR 105KM&250NM
  • bodzioh
    Classic
    • 2009
    • 23

Głośniki które są montowane seryjnie w ambiente to beznadzieja. Zastanawiałem się nad wymianą, jednakże spotkałem sie z opinia że do orginałów wystarczy dobrze wygłuszyć drzwi, czy to prawda? Audifilem wielkim nie jestem , ale lubię sobie czasami posłuchać ulubionych kawałków troszkę głośniej. Wymieniać, dorzucić coś na tył, czy wygłuszać? Nie zamierzam na to wydać więcej niż 300zł?
    bodzioh

Komentarz

• pkacz
      Ambiente
      • 2008
      • 214
      • Octavia II (1Z3)
      • BKD 2.0 TDI 140 KM

Jedno i drugie. Tańsze maty + niższe serie Hertza czy Powerbassa + wykonanie własne i tyle. Oryginalne głośniki zadowolić mogą tylko kogoś baaaardzo wyrozumiałego, szczególnie przy większej głośności...

Komentarz

• fan
        Elegance
        • 2009
        • 760

lepiej wygluszyc na poczatek.jak bedziesz zadowolony to tak zostawisz,jak nie to dolozysz inne glosniki.
        Respect All,Fear No One!

Komentarz

• kruk4
          Rider
          • 2008
          • 656

ja proponuje

wygłuszyć + dystanse Mdf i zostawić orginalne głośniki

a jak nie będzie jeszcze TO....

należy zmienić na głośniki Helix DB tec XP6 pfonocar ProTech lub te co pkacz proponował
          OCTAVIA 1.9TDI agr kombi
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=379656#379656
          MOJE CAR AUDIO
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=25068

Komentarz

• Arti_r1
            RS
            • 2008
            • 2626

Ja też bym proponował na początek same wygłuszenie oraz dystanse mdf. Zobaczysz jaka będzie różnica a jak nie podpasi to już wymiana głośników na coś lepszego :wink:
            Fabryka Barw :]

Czarna O1 rs-line tdi
            Srebrna O2 Scout

DACAR.team

Komentarz

• bodzioh
              Classic
              • 2009
              • 23

Zaczne tak jak proponujecie od wygłuszenia, jakich materiałów użyć tak ażeby nie ptrzepłacić, a efekt był zauważalny. Często na forum związanym z tematem wygłuszenia pada nick Nexus jako sprzedawca mat i dystansów, jednakże na tą chwilę nie ma wystawionych żadnych przedmiotów. Może ktoś z was ostatnio zajmował się wygłuszaniem i robił zakupy z tym związane.
              Dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem.
              bodzioh

Komentarz

• Arti_r1
                RS
                • 2008
                • 2626

Kup maty twarde i miękkie z boll'a albo app i już będzie różnica. A dystanse mdf na allegro albo z powe.pl :wink:

Czarna O1 rs-line tdi
                Srebrna O2 Scout

DACAR.team

Komentarz

• Skowron
                  Drive
                  • 2008
                  • 92

To ja może się wypowiem bo niedawno miałem taki sam zamysł jak Ty.
                  A więc tak...ja w swoim przypadku kupiłem głośniki Helix DB i wygłuszyłem drzwi taśmą dekarską (głośniki 250 z przesyłką + dekarka za 80zł w sklepie budowlanym). No więc co do wrażeń to nie jestem Ci w stanie napisać jaki efekt daje samo wygłuszenie bo wymieniłem od razu głośniki i...z jednej strony znacznie poprawiła się jakość dźwięku ale niestety z drugiej okazało się że moje fabryczne radio sobie z tym zupełnie nie radzi - dźwięk był czysty ale taki "bez jaj". Tak więc jeżeli ma to być do 300zł to z głośnikami zaczekaj.
                  Jeżeli chodzi o wygłuszenie to miałem z tym największy problem - nie z samym wygłuszeniem bo to proste tylko z podjęciem decyzji czy to robić i jak już to czym. Tak jak wcześniej powiedziałem moim zamysłem było ograniczenie kosztów więc zdecydowałem sie na maty dekarskie po tym jak zobaczyłem jak wyglądają takie najtańsze maty app, które bardzo mocno przypominały mi zwykły lepik. czytałem wiele tematów na temat wygłuszania drzwi i powiem Ci że im dłużej się to czyta tym trudniej się zdecydować bo jest naprawdę wiele opinii. Po dłuższym czasie uznałem że i tak dziala to na tej zasadzie że jak ktoś zrobił to tanimi materiałami to mówi że efekt jest super bo co ma powiedzieć, a jeżeli ktoś wydał na to setki złotych to też pisze że jest super bo przecież za taki grosz musi być. ogólnie opinie są sprzeczne i zwolennicy i jednych i drugich rozwiązań mają czasem strasznie bezsensowne argumenty. ogólnie to zapewne efekt jest lepszy gdy zastosuje się lepsze materiały( nie wypowiem się na ten temat bo nie mam niestety porównania a bardzo mnie to intryguje). Tyle co mogę Ci napisać z mojego przykładu to że po wygłuszeniu na pewno zmniejszyła się ilość drgań blachy (ogólnie taki jest zamysł - ale ja mam O2 i tam nie ma otworów technologicznych, które występują w O1 i może to da większą różnicę poprzez ich uszczelnienie i stworzenie komory), ale niestety oklejenie blach nie eliminuje drgań boczków, które nadal słychać. Chłopaki z forum mają na to jakąś radę ale ja nie zdobyłem się na pomazanie boczka środkiem o nazwie zaczynającej się od "GUMO..." jest także jakiś środek do wygłuszania o którym pisał bodajże właśnie Nexus ale jego cena była spora (coś ponad 100zł za puszkę).
                  Kończąc mój długi wywód dodam jeszcze że tamte przeróbki wysoce mnie nie zadowalały i wtedy powiedziałem sobie że dla takiego efektu bym nie wydał drugi raz tych pieniędzy. Przypuszczam że leprzym rozwiązaniem jest właśnie samo wygłuszenie bo w moim przypadku radio na serio nie domagało przy tych Helixach (chociaż sprzedawcy zapewniają że właśnie Helixy bardziej niż Hertze dają radę bez wzmacniacza). u mnie ostatecznie stanęło na tym że wymieniłem radio, dodałem wzmak 4 kanałowy i dołożyłem Tubę - takie rozwiązanie kilkakrotnie przekroczyło mój budżet ale dopiero teraz jestem zadowolony a nie wk...ny wywalonymi pieniędzmi(które wydałem praktycznie bez efektu).

Aha jeszcze odnośnie zaleceń kolegów to tylko tak zapytam...jak wymienić dystanse mając oryginalne głośniki? przecież oryginalny głośnik tworzy jedną całość z pierścieniem i żeby zmienić dystans na mdf trzeba by było chyba ciąć????
                  A w upalne dni...Honda CB 750

Komentarz

• paysker
                    Rider
                    • 2008
                    • 264

ja dawałem do wygłuszenia dzwi matami stinger czy cos takiego + uszczelnienie plastikow silikonem w spreju efekt jest bardzo dobry lecz moje głosniczki reinbona wysiadaja przy pioneerze dvd3100. koszt wygłuszenia dzwi ok 400zl od pary
                    http://www.youtube.com/watch?v=bp80iyr2HeU

Nasze Auta: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=26038

Komentarz

• Arti_r1
                      RS
                      • 2008
                      • 2626

Zamieszczone przez Skowron
                      ak wymienić dystanse mając oryginalne głośniki? przecież oryginalny głośnik tworzy jedną całość z pierścieniem
                      tak tworzy jedną całość z pierścieniem ale nie w O1 :wink: a jak go wymienić?? hmm... chyba już razem z nowymi głosnikami

Czarna O1 rs-line tdi
                      Srebrna O2 Scout

DACAR.team

Komentarz

Pracuję...